Kako pravilno očistiti dudo?


Najprej si poglejmo, katero dudo sploh izbrati? Ko gre za sesalni del, nobena velikost ali oblika ni prava ali napačna, ker je vsak dojenček drugačen. Dojenčki imajo različne preference, različne tehnike sesanja in drugačno anatomijo ust. Zato ponujamo različne dude, ki ustrezajo vsem tem različnim potrebam.

Morda boste morali preizkusiti različne oblike in velikosti, da boste našli popolno prileganje za vašega otroka. Nekateri dojenčki imajo raje določeno obliko, velikost ali material sesalnega dela, medtem ko drugi nimajo nikakršnih preferenc in bodo sprejeli katero koli obliko, velikost in material, ki ga ponujate. V naši spletni trgovinici najdete različne oblike in velikosti tako, da lahko za svojega malčka izberete tisto, ki mu najbolj ustreza.

BIBS duda

Pri uporabi dude je zelo pomembno njihovo pogosto čiščenje. Mlajši kot je otrok, pomembneje je, da ga zaščitimo pred bakterijami in vzdržujemo dobro higieno dude.

Pred prvo uporabo

Pred prvo uporabo (ko vzamete dudo iz embalaže) dudo sterilizirajte tako, da jo za 5 minut položite v veliko vrele vode. To velja samo pred prvo uporabo.

Kasneje za čiščenje sledite tem preprostim korakom:

  • Dudo dajte v čisto skledo. Zalijte jo z veliko vrele vode
  • Pustite, da se duda namaka cca. 5 min
  • Dudo vzemite iz vode in jo pustite, da se posuši na čisti brisači
Čiščenje dud

Nasvet: Ko je otrok starejši od 3 mesecev, lahko dudo sperete tudi tako, da jo položite v cedilo in prelijete z vrelo vodo. Ta metoda je hitrejša in preprečuje nabiranje vode v sesalnem delu dude.

Po čiščenju ni nič nenavadnega, da v sesalnem delu dude ostane voda. Do tega pride, ker imajo vsi sesalni deli BIBS dudic ventil, ki omogoča izpust zraka. Ta sistem omogoča, da se zrak iztisne skozi ventil, sesalni del dude se splošči in se tako naravno oblikuje po otrokovi ustni votlini. Ventil je tudi razlog, zakaj je po čiščenju in sterilizaciji v notranjosti sesalnega dela lahko prisotna voda. Če je temu tako, preprosto stisnite sesalni del dude, da iztisnete odvečno vodo. Če vodne kapljice ostanejo v dudi pustite, da se duda posuši na zraku.

Dude niso namenjene prekuhavanju, saj jih visoka vročina uniči. Namesto tega sledite zgornjim navodilom in zagotovo boste ubili bakterije, ne da bi pri tem ogrozili trajnost dude.

  • Dude iz naravnega kavčuka iz lateksa ne puščajte na neposredni sončni svetlobi
  • Dude ne dajajte v pomivalni stroj
  • Za dude ne uporabljajte UV ali parnih sterilizatorjev
  • Dude ne zamrzujte

Kako pogosto naj čistim dudo?

Del dobre higiene dude je pogosto čiščenje dud. Mlajši kot je otrok, pomembneje je, da ga zaščitimo pred bakterijami in vzdržujemo dobro higieno dude. To je predvsem zato, ker se imunski sistem majhnih otrok še ni uspel seznaniti z vsemi različnimi bakterijami in se zato še ni naučil »braniti« pred njimi.

Nedonošenčki in dojenčki do 3 mesecev potrebujejo temeljitejše in pogostejše čiščenje kot dojenčki, starejši od 3 mesecev. Zato je treba dudo pogosteje čistiti, ko je otrok mlajši od 3 mesecev. Vedno priporočamo, da se dude poparijo vsaj enkrat na dan.

Bibs duda

Za čiščenje ne uporabljajte UV sterilizatorjev

Ker je lateks naravnega kavčuka naravni material, se podvrže naravnemu procesu staranja, na katerega lahko vplivajo zunanje sile, kot je UV svetloba. Zato nikoli ne uporabljajte UV sterilizatorja za naše BIBS dude, saj lahko s tem dudo poškodujete.

Za čiščenje ne uporabljajte parnih sterilizatorjev

Lateks se razgradi, če temperatura preseže 100°C. Če želite uporabljati parne sterilizatorje, morate preveriti proizvajalčeva navodila za sterilizator glede toplote in moči, da zagotoviti, da temperatura ne preseže 100°C.

Za čiščenje ne uporabljajte sterilizacijske raztopine

Ne priporočamo uporabe sterilizacijske raztopine, saj lahko raztopina poškoduje lateks, če dudo pustite v njej dlje, kot je priporočeno.

Za čiščenje ne uporabljajte pomivalnega stroja

Dude ne čistite v pomivalnem stroju. Čistilna sredstva poškodujejo material (tako lateks kot silikon) in lahko postane krhek. Poleg tega večina pomivalnih strojev ne doseže dovolj visokih temperatur, da bi dude dovolj steriliziral.

Kaj pa sterilizacija v mikrovalovni pečici?

Zavedajte se, da se lateks pokvari, če temperatura preseže 100°C. Silikon prenaša višje temperature kot lateks, vendar je naše splošno priporočilo, da za uporabo mikrovalovne sterilizacije preverite navodila proizvajalca glede toplote in moči, da se prepričate, da temperatura ne preseže 100°C. V večini mikrovalovnih pečic je treba dude segrevati največ 60 sekund pri maks. 800 W. V nasprotnem primeru bodo temperature presegle 100°C.

Bibs dudice


Napišite komentar


Upoštevajte, da je komentarje pred objavo potrebno odobriti.